Interessen for andre verdenskrig
Idag lærer elevene på 9. trinn om andre verdenskrig. En tidsperiode som var preget av mye vold og hat mot ulike folkegrupper og folkeslag. Dette er noe vi må lære om for å kunne forstå verden rundt oss bedre og være mer kritiske mot den politikken vi ser idag. Vi er heldige som har en ungdomsarbeider på denne skolen som har mye kunnskap om denne krigen. Her har vi intervjuet Bjørnar Halvorsen, som har holdt Holocaust foredrag for elevene i 9. trinn;
-Hvorfor er du interessert i andre verdenskrig, og hvordan fikk du denne interessen?
«Jeg lærte mye om andre verdenskrig av besteforeldrene mine når jeg var like gammel som dere er nå. De fortalte meg mye, noe som gjorde at jeg ble litt mer interessert i krigen. I tillegg hadde jeg en venn som satt som fange i ett av leirene i Auschwitz. Jeg har lest masse bøker, og sett på filmer om krigen som ga meg ett innblikk på hvordan det var i den tiden.»
-Er det en tanke bak Holocaust- foredraget ditt som du skulle gjerne delt med elevene?
«Hensikten med dette foredraget var først og fremst å få frem den delen av historien, selv hvor grusomt det kan virke.»
-Tror du på at en 3. verdenskrig kan skje idag?
«Nei, jeg tror nok ikke at det kan skje idag. Det blir sikkert noen konflikter blant noen land, men jeg tror ikke at det kommer til å bli en global krig. Dette er fordi at det er så mye tap i begge sider at ingen tørr å stå imot.»
-Hvordan kan vi forhindre at en voldsom hendelse slik som andre verdenskrig skjer igjen?
«Vi må lære om de tidligere generasjonene, og bli bedre som et samfunn ut av de opplysningene. Vi må stå imot det dårlige vi ser idag, blant annet rasisme og diskriminering.»
Selv om vi fortsatt lever i et samfunn med mye problemer, er vi heldige som har ytringsfrihet idag. Andre verdenskrig var et resultat av autoritære regimer som ga lite plass for å mene noe. Dette ledet til mye kaos og utførte vold mellom land. Det vi har lært ut av denne grusomme tidsperioden, er at vi må stå på som mennesker og kjempe for det vi mener er rett.
-Skrevet av Yanavi Jha