Krigsminnetur
Krigsminnetur med naturskolen har lenge vært en tradisjon på vestsiden, også i år har 9.trinn vært med. Vi var spente på å se hvordan denne mer anderledes skoledagen ville bli. Nå skal vi fortelle om hvordan det var, hva vi lærte og hvordan andre i klassen opplevde turen.
Fredag morgen møtte klassen opp i klasserommet, der Eirik og Kåre (naturskole lærern’e) fortalte om hva vi skulle lære. De brukte skuespill og engasjerte oss. Etter en kort undervisningsøkt på klasserommet, der Eirik og Kåre snakka om krigen ute i den store verden, satte vi oss i bilene og kjørte til darbu folkehøyskole. Der fikk vi vite mer om krigens påvirkning på nærmiljøet og hvordan befolkningen sto opp mot tyskerne.
Etter et kort stopp på Darbu, dro vi videre til junger. Der stoppet bilturen, og vi gikk oppover til noen av hyttene som gutta på skauen brukte under krigen. Der fikk vi høre enda flere historier om disse gutta og hvordan de overlevde krigen. Utenfor hytta satte vi oss i en ring og hørte på Eirik snakke om sivil og militær motstand og om hvordan krigen forsterket trangen til å høre til i et fellesskap.
Etter pause fikk vi gå inn i hyttene/cellene og se hvordan levekårene var. Vi fikk høre livshistorien til Rolf (en av gutta på skauen) og hvordan han håndterte krigen og risikoen ved å være en som kjempet.
Stemningen i 9D var litt spredt, men de er enig i at vi lærte mye nytt om krigen. Vi fikk innblikk i hvordan ungdom hadde det i krigen. Det var et lite sjokk for mange da vi fikk høre om hva mennesker på vår alder måtte gå igjennom for å forsvare Norge og sabotere for tyskerne.
Alt i alt syntes klassen at turen var en veldig positiv og bra opplevelse, og at det var en spennende måte å lære om krigen i nærmiljøet.
Laget av Wilma, Vårin, Maren