PLUSSHUS

Intervju med Halvor Benum.

Vi intervjuet Halvor Benum. Han jobber i KKE, der driver han med enøk-tiltak og prøver å finne på smarte løsninger som sparer strøm og energi.

Skolen vår er ikke som andre skoler, det er et såkalt plusshus. Skolen er bygget av treverk som er av massiv tre, og vinduene på «utsikten» er av fire lags glass. Utenom det er det solcellepanelene på taket er nok det som gjør skolen vår mest spesiell og uvanlig. Noe av solcellepanelene er ute på takterrassen, men det er bare 1/6 av solcellepanelene.
Hvert lille panel kan produsere opp til 250w, så til sammen er det 300000w.

Skjermen

Informasjonsskjerm.

Inne på skolen har vi en skjerm. På skjermen vises b.l.a speedometer (øverst til venstre) som viser hvor mye kW som brukes, hvor mye kW som produseres og hvor mye vi sender ut som vi ikke har brukt selv eller hvor mye vi må hente. Det samme vises øverst til høyre, bare i bilder. Nederst til venstre er det en oversikt over produksjonen av strøm fra solcellepanelene, som bytter på å vise produksjonen i løpet av året, dagen og måneden. Til slutt har vi oversikten over hvor mye penger vi har solgt strøm for. Det meste på skjermen dreier seg om hvor mye strøm vi produserer på solcellene.

Tekniske rom

Nede i kjelleren har vi noen tekniske rom. Det er en måler i hvert eneste rom som beregner CO2 innholdet og det viser hvor mye luftutbytte det er i rommet. Så hvis det viser at det er kaldt så slipper de inn varm luft, og motsatt.  

Batteriene er som vanlig batterier som tar inn pluss og minus, det de lager er den strømmen vi selger og tjener penger på.

Fremtidig hydrogenanlegg

Hydrogenanlegget kommer til å være ett lite bygg som skal ligge imellom gangveien og fotballbanen, som i utgangspunktet skal bli bygget i løpet av våren. Og der skal de gjøre litt det samme som det de gjør med batteriene som vi nevnte tidligere. Forskjellen er bare at istedenfor å lagre strømmen inn på et batteri, lagrer vi hydrogengass. Det lageret er litt spesielt, fordi da presser vi hydrogengassen inn i et metall og det blir bunnet til metallet. Da blir det veldig godt sammenpresset. Det er kanskje det som er mest spesielt med den skolen her, at vi kan lagre hydrogengass uten å ha høyt trykk.

Da fyller vi opp det lageret i løpet av sommeren når sola skinner og vi har masse ekstra energi, også på vinteren så har vi en brenselscelle. Det er en maskin hydrogenet går igjennom og vi får ut strøm og varme, der eksosen er vann. Fordelen med å lagre det på denne måten isteden for på batterier er at vi kan lagre veldig mye mer hydrogengass. 

Skrevet av Emma (9D), Oda (9D) og Mathea (9B).